Echo-endoscopie is een onderzoek van een deel van het spijsverteringskanaal met een combinatie van een echografische en een endoscopische techniek.
Het toestel lijkt op een normale endoscoop en bestaat dus uit een flexibele buis. Op de tip wordt een kleine echografiesonde bevestigd. Zo kan een echografie 'van binnenuit' uitgevoerd worden. Dit laat toe om de verschillende lagen van het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, twaalfvingerige darm en endeldarm) alsook de naburige organen (lever, galwegen, alvleesklier en borstholte) in beeld te brengen.
Doordat de echo-endoscoop rechtstreeks tegen de wand van een orgaan kan aangebracht worden, is het de beste techniek om de aard en omvang van bepaalde letsels na te gaan, zowel voor letsels gelegen in de wand van het spijsverteringskanaal als in de naburige organen.
Indien nodig kunnen via deze weg onmiddellijk ook weefselstalen genomen worden door met een fijne naald in het letsel te prikken doorheen de wand van het spijsverteringskanaal.
Dit onderzoek gebeurt door Dr. Van Gool of Dr. Harlet.
Patiëntenbrochure endo-echoscopie
Digestieve oncologie ontfermt zich over de verschillende kankers van het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dunne darm, dikke darm, anus) evenals de lever, de galblaas en de alvleesklier.
De oncologische activiteit bestaat uit onder andere:
Dr. Janssens en Dr. T'Syen zijn gespecialiseerd in digestieve oncologie.
Met een ERCP (endoscopische retrogade cholangio pancreaticografie) onderzoekt de arts de afvoerwegen van de lever, de galblaas en alvleesklier om eventuele afwijkingen te behandelen.
Het onderzoek gebeurt met een endoscoop (= soepel buisje met camera) dat via de mond wordt ingebracht.
Tijdens het onderzoek zoekt de arts naar afwijkingen en soms worden biopsies (kleine stukjes van het slijmvlies) genomen voor microscopisch onderzoek.
Er zijn ook behandelingen mogelijk: verwijderen van galstenen, plaatsen van een stent (metalen of plastieken buisje) bij vernauwingen,...
Dit onderzoek gebeurt door Dr. Van Roey, Dr. Van Gool, Dr. Harlet of Dr. Claessens.
Met een proctologisch onderzoek behandelt men klachten en aandoeningen van het uiteinde van de darm, het anaal kanaal en de endeldarm.
Deze klachten kunnen gaan van anaal bloedverlies, anale jeuk of pijn, ...
Met dit onderzoek kunnen onder andere aambeien (speen) of een anale kloof vastgesteld en behandeld worden. Ook kan men de symptomen ervan evalueren.
Er wordt meestal een rectoscopie uitgevoerd. Hierbij wordt een buisje gebruikt om de binnenzijde van het laatste deel van de dikke darm (rectum en anaal kanaal) te onderzoeken.
Voor een proctologisch onderzoek kan u terecht bij Dr. Janssens, Dr. Van Roey of Dr. Croonen.
Met een manometrie kunnen we een drukmeting uitvoeren van de slokdarm of het laatste stukje van de dikke darm.
Een manometrie van de slokdarm kan eventueel in combinatie met een 24 u pH-metrie of 24 uur impedantiemeting, dit om de zuurtegraad en passage te beoordelen.
Een anale manometrie is een drukmeting van de anus en het laatste stukje van de endeldarm. Hierdoor kan de werking van de kringspier gecontroleerd worden. Het onderzoek gebeurt door een ballonnetje op te blazen in het laatste stukje van de endeldarm. Dit ballonnetje is door middel van een slangetje verbonden aan meetapparatuur.
De anale manometrie wordt uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen van klachten zoals verstopping en ontlastingsincontinentie.
Een stationaire slokdarmmanometrie is een onderzoek waarbij de druk in de slokdarm en de sluitspier tussen de slokdarm en de maag (de onderste slokdarmsfincter) wordt gemeten. Met dit onderzoek kan de arts de bewegingen van de slokdarm en de functie van de sfincter beoordelen.
Patiëntenbrochure slokdarmmanometrie
Vaak vindt dit onderzoek plaats vóór een 24uurs pHmetrie of 24uurs impedantie.
Met een 24 uur pH-metrie wordt gedurende 24 uur nagegaan hoeveel maagzuur in de slokdarm aanwezig is. Zo kan worden beoordeeld of er te vaak zure maaginhoud in de slokdarm aanwezig is en of er een relatie is met uw klachten.
Het onderzoek gebeurt door het plaatsen van een zeer dunne sonde via de neus tot in de slokdarm.
Patiëntenbrochure 24 uur pH-metrie + slokdarmmanometrie
Via dit onderzoek wordt gedurende 24 uur continu de zuurtegraad in de slokdarm gemeten, maar ook passage van vloeistof en lucht. Zo kunnen we goed nakijken op welke manier en in welke richting zuur, vocht en lucht wordt ingeslikt of teruggebracht vanuit de maag. Het onderzoek gebeurt door het plaatsen van een zeer dunne sonde via de neus tot in de slokdarm.
Deze onderzoeken worden uitgevoerd door een verpleegkundige. Dr. Van Roey of Dr. Croonen bekijkt de beelden en maakt hier een verslag van.
24 uur pH-metrie met impedantie + slokdarmmanometrie
Hepatologie richt zich op ziekten van de lever, galblaas en galwegen. Soms kan een leverbiopsie noodzakelijk zijn.
Momenteel kan men in geval van een leveraandoening vaak tot een diagnose komen aan de hand van een bloedanalyse, echografie, CT-scan, MRI, ...
Soms is echter bijkomende informatie van het leverweefsel zelf noodzakelijk om de diagnose te stellen of om de oorzaak van de leverziekte te achterhalen of om een idee te hebben over de ernst of de evolutie van bepaalde leveraandoeningen. Met een leverbiopsie wordt er een klein stukje van de lever genomen voor verder microscopisch onderzoek.
Voor hepatologische problemen kan u terecht bij Dr. Van Roey of Dr. Harlet
Patiëntenbrochure leverbiopsie
Onder chronisch inflammatoir darmlijden (inflammatory bowel disease) verstaan we de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm die meestal sluimerend begint en een langdurig en wisselend verloop kent. Men ziet dan ontstoken darmsegmenten afgewisseld met gezonde darmsegmenten. De ontsteking kan het hele maagdarmkanaal treffen.
Dit is een ontsteking van de dikke darm (colon) met vorming van zweren (ulcerosa). De ontsteking beperkt zich tot de dikke darm of tot delen ervan. Het tast niet de slokdarm, maag of dunne darm aan. Bovendien beperkt de ontsteking zich uitsluitend tot het slijmvlies (mucosa), de meest oppervlakkige laag van de darm en dringt niet door tot de diepere lagen zoals bij ziekte van Crohn.
Dr. Claessens en Dr. Croonen zijn gespecialiseerd in inflammatoir darmlijden.
Dit is een onderzoek waarbij ultrasone (niet-hoorbare) geluidsgolven worden gebruikt om de gal, pancreas, lever en milt in beeld te brengen. Er wordt een speciale gel aangebracht op de buik (abdomen). Vervolgens gaat de arts met een sonde over de buik. Deze sonde stuurt geluidsgolven door het lichaam. De gereflecteerde geluidsgolven worden vervolgens omgezet naar zwart-wit beelden, die de arts op een scherm kan bekijken.
Een abdominale echografie kan worden uitgevoerd door Dr. Janssens, Dr. Van Roey of Dr. Van Gool.
Ons voedsel komt via de slokdarm, maag en dunne darm terecht in de dikke darm. De dikke darm is het laatste deel van ons spijsverteringskanaal waar het vocht weer wordt opgenomen en wordt teruggegeven aan de bloedbaan. In totaal is de dikke darm 80 tot 100 cm lang.
Coloscopie laat de arts toe de binnenzijde van de ganse dikke darm te bekijken, vanaf de endeldarm tot het laatste deel van de dunne darm. Met het onderzoek worden darmpoliepen, bestaande of beginnende gezwellen, darmontstekingen, zweren en bloedingshaarden opgespoord.
De coloscoop is een dunne flexibele buis en verschaft een kleurenbeeld van de binnenzijde van de dikke darm. Doorheen de coloscoop kunnen instrumenten ingebracht worden voor het afnemen van stukjes weefsel (voor later onderzoek onder de microscoop) of voor het uitvoeren van behandelingen (stelpen van bloedingen, wegnemen van poliepen, openmaken van vernauwingen, ...).
Gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (= begin van de dunne darm) met een endoscoop (= soepel buisje met camera) die via de mond wordt ingebracht.
Tijdens dit onderzoek wordt gezocht naar afwijkingen en soms worden biopsies (kleine stukjes van het slijmvlies) genomen voor microscopisch onderzoek. Er zijn ook behandelingen mogelijk: een bloeding stoppen, een vernauwing verbreden, poliepen verwijderen, vreemde voorwerpen verwijderen, ...
Patiëntenbrochure gastroscopie
Linker coloscopie is een onderzoek van het rectosigmoid en colon descendens: dit zijn de onderste 55-60 cm van de dikke darm. Langsheen de aars zal met een buisje (= endoscoop) het rectosigmoid en colon descendens bekeken worden.
Sigmoidoscopie is een onderzoek van het rectosigmoid: dit is de onderste 40 cm van de dikke darm. Langsheen de aars zal met een buisje (= endoscoop) het rectosigmoid bekeken worden.
Patiëntenbrochure sigmoidoscopie
Deze onderzoeken worden uitgevoerd door Dr. Harlet, Dr. T'Syen, Dr. Claessens, Dr. Janssens, Dr. Van Roey of Dr. Van Gool.
© 2018 MaagDarmTurnhout